Thuiswerken met een kind, hoe doe je dat?

Beste DORPSTAAL-lezers,

Sinds enige tijd ben ik nu werkzaam als zelfstandig tekstschrijver. In de praktijk betekent dit dat ik een aantal uur per week op locatie ben en een aantal uur vanuit mijn kantoor thuiswerk. Op twee dagen gaat mijn zoontje van 1 naar het kinderdagverblijf, dus dan heb ik lekker mijn handen vrij. Dan kan ik lekker geconcentreerd doorwerken. Maar op de andere dagen is hij gewoon thuis. En ik kan zeggen, dat was in het begin wel even wennen. Want waar ik op de “kindvrije” dagen gewoon 8 uur productief kan werken, heb ik voor dat zelfde resultaat op een dag mét kind meer dan 10 uur nodig. Tja, hij wil toch eten, drinken en een beetje aandacht. Maar zo langzamerhand lukt het steeds beter om tussen de flesjes, hapjes en plasjes door mijn artikelen en blogs te schrijven. Dit ging zeker niet zonder slag of stoot, en het komt ook echt wel eens voor dat ik ’s avonds nog wat af moet maken, maar over het algemeen heb ik het best onder controle. Nu zult u misschien denken; HOE DAN? Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar ik heb wel een aantal tips:

  • Plan vooruit. Ik ben erachter gekomen dat dit sowieso beter werkt met kinderen. Het op stel en sprong iets moeten met een kind is meestal gedoemd om uit te lopen op een drama. Mama in de stress, kind in de stress en we krijgen niks gedaan. Dus ik bereid zo goed als kan de dag voor. Wat wil ik doen? Wat heb ik daarvoor nodig? Moet ik iemand bellen of mailen, moet ik nog printen, heb ik nog informatie nodig. En dat leg ik allemaal klaar op mijn werkplek. Zo gaat er geen onnodige tijd verloren. Ook zet ik alles voor mijn zoontje al de avond van tevoren klaar. Boterhammetje, fruithap, flesje, luiers, speelgoed. Zo voorkom ik dat ik teveel bezig ben naar zoeken wat ik nodig heb. Dit geeft mij meer rust tijdens een werkdag. Ik kan het gewoon pakken, zonder te zoeken.
  • Gebruik de slaapjes voor het zware werk. Echt, geloof me, het is ónmogelijk om gefocust te blijven op een inhoudelijk zwaar onderwerp als je kleine spruit ondertussen zijn vingers in het stopcontact probeert te stoppen of de geluidjes op zijn baby-speelding uitprobeert. Dit zijn dus voor mij de momenten dat ik kijk naar designopdrachten en mails. Als het tijd wordt voor het middagslaapje kan mama zich mooi verdiepen en goed concentreren. Ook dit is weer een kwestie van planning
  • Plan niet te krap. Met een kind gebeuren er altijd dingen die je niet voorzien had. Hij poept of spuugt net even alles onder. Hij smeert de smeerkaas niet alleen in z’n haar maar ook op de bank. Of er komt een vingertje ergens tussen en je moet optreden als ware EHBO-er. Dan zit je natuurlijk niet te wachten op een stressende opdrachtgever en krappe deadlines. Zorg dat je ruim de tijd neemt voor een opdracht. Begin op tijd en werk met een realistische planning. Liever een paar uurtjes over, dan vijf minuten tekort.
  • Doe wat werkt en houd het leuk. Dit is misschien nog wel het belangrijkste van alles. Zoek naar een modus die voor jou werkt en laat je niet van de wijs brengen door wat anderen zeggen. Dus begin jij graag om 06:00u omdat je dan al twee uurtjes ongestoord hebt kunnen werken voor het circus begint, doe dat dan! En als jij merkt dat je kinderen even rustig een uurtje naar een of ander tekenfilmfiguur kunnen kijken zonder de hele tijd “mama, mama, mama, mama” te roepen, voel je dan niet bezwaard om dit hulpmiddel in te zetten. Het maakt je heus niet ineens een slechte moeder. Maar, houd het ook leuk. Zorg ervoor dat je niet boos of geïrriteerd raakt als je kind even je aandacht nodig heeft. Als je een goede planning hebt en goed bent voorbereid is er heus wel even tijd voor een knuffel en even spelen. Blije kinderen, blije mama, toch?

Deze tips zijn natuurlijk niet zaligmakend, maar het is wat voor mij werkt. Door deze dingen in mijn achterhoofd te houden lukt het om alle balletjes in de lucht te houden. Ik werk én ik ben er voor mijn kind. En het huishouden? Ja, dat schiet er wel eens bij in, maar ach ik ben ook maar een mens. En ik denk altijd maar zo; die strijk ligt er morgen ook nog wel. Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. En mochten jullie zelf nog gouden tips hebben, schroom dan niet deze te delen. Tot de volgende DORPSTAAL-blog!

Ik schrijf, blijf je?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *